Doğal gaz Tesisatı Evsel ve küçük tüketimli ticari tesislerde, doğalgazın kullanımına yönelik olarak oluşturulacak tesisatların ;tasarımı, yapımı, kontrolü, işletmeye alınması ve işletmeye alınmasından sonra yapılabilecek ilave ve tadilatları kapsar. Doğalgaz Ve Isı Sistemleri; Servis kutusundan itibaren Isıtma (kombi,kazan, soba, radyant ısıtıcı v.s ), ticari tesis için doğalgaz tesisatı (fırın,ocak, kuzine , döner ocağı ,buhar tesisatı v.s) , mutfak ve ocaklar için doğalgaz tesisatını İGDAŞ teknik şartnamesine uygun olarak tasarımını,imalatını , projelendirilmesini en uygun fiyatlarla , estetikten ödün vermeden müşterilerinin hizmetine sunmaktadır. KOLON TESİSATI : İGDAŞ servis kutusundan itibaren binadaki tüm…
Read MoreYıl: 2017
Kara Fırın ve Lahmacun Fırın Dönüşümü
Kara Fırın ve Lahmacun Fırın Dönüşümü KARA FIRIN VE LAHMACUN FIRINLARINDA DOĞAL GAZ KULLANIM ESASLARI Tanım Kara fırın veya odunlu fırın olarak tabir edilen fırınlar, uzunluğu 4-6m, genişliği 3-5m arasında değişen tabanı elips, tavanı kubbe şeklinde ve tavan yüksekliği 1m civarında olan ateş tuğlasından örme pişirme fırınlarıdır. Çalışma prensibi; Fırın gerekli pişirme sıcaklığına kadar (280–300 derece) ısıtılmakta ve brülör kapatılmaktadır. Kapaklar kapatıldıktan 5–10 dakika sonra pişirme işlemine başlanmaktadır. Pişirme işlemi yaklaşık 2 saat sürmekte, fırın boşaltıldıktan sonra brülör tekrar ateşlenerek fırın pişirme sıcaklığına kadar ısıtılmaktadır. Kara Fırınlarda Doğalgaz Kullanımı Bu…
Read MoreFırın ocak doğal gaz dönüşümü
Fırın Ocak Doğal gaz Dönüşümü Nasıl Yapılır Tüp gaz ile çalışan ocak , şofben ve fırın tarzı cihazların doğal gaz ile kullanımı amacıyla bir takım parçalarında değişikliğe gidilerek dönüşüm yapılmaktadır. Evlerde kullanılan tüplü ocaklar ocak memeleri, hortum girişleri ve hortumları ile doğal gaz ile çalışabilecek duruma getirilebilmekte. Bu işlemle de yıllardır kullanılan ocaklar doğal gazlı bir eve geçildiğinde ya da eve doğal gaz değiştirildiğinde çöpe atılmak zorunda kalınmıyor. Doğal gaz ocağı tüplüye çevirme Fırın Ocak Doğal gaz Dönüşümü Nasıl Yapılır Doğal gaz dönüşümü herhangi bir cihaz temin etmeye gerek bırakmadan…
Read More187 – Yangın için alınacak önlemler
YANGINLARDA HANGİ ÖNLEMLERİ ALMALISINIZ? Doğal gaz oluşabilecek doğal gaz kaçaklarına karşı daha kolay hissedilebilmesi için çürük sarımsak kokusunu andıran bir koku maddesiyle kokulandırılmıştır. Böyle bir koku hissedildiğinde vatandaşların paniğe kapılmayıp derhal 187 Doğal gaz Acil Hattını aramaları gerekir. Ekipler gelene kadar ev içerisinde doğal gaz kullanılmasını engelleyecek şekilde tüm vanaların kapatılması, pencerelerin açılması, emniyet açısından alınması gereken ilk önlemlerdir. En kısa zamanda eve ulaşacak olan ekiplerimiz gerekli müdahaleyi yaparak sorunu çok seri bir şekilde çözeceklerdir. 187 Doğal gaz Acil hattı doğal gaz ile ilgili, acil olarak cevap verilmesi gereken daire…
Read MoreDoğal gaz kaçağı var ne yapmalıyım?
Doğal gaz kaçağı var ne yapmalıyım? Doğal gaz kullanımının ülkemizde giderek artması ile birlikte sadece doğal gazın avantajlarından değil zararlarından ve meydana getireceği kayıplardan ve sorunlardan da bahsedilmeye başlandı. Doğal gaz ile ilgili evinizde veya iş yerinizde yaşayacağınız en önemli sıkıntılardan birisi de doğal gaz kaçağıdır. Evinizde doğal gaz kaçağı olduğunu ise mümkün olduğunca ağırlıklı olarak kokudan anlarsınız. Ağır bir çürük sarımsak kokusu ya da gaz kokusu alıyorsanız: Öncelikli olarak yapmanız gereken ilk şey tüm doğal gaz vanalarını kapatmanızdır. Aynı şekilde sadece doğal gaz vanalarını değil doğal gaz ile çalışan…
Read MoreIsı pompası nedir?
1) Isı pompası nedir? Isı pompası aslında doğada mevcut olan, ancak sıcaklığı düşük olduğu için kullanamadığımız enerjiyi, sıcaklığını yükselterek kullanmamızı sağlar. Doğal enerji kaynaklarından en kolay bulunanı havadır. Isı pompası basit olarak, dışarıdaki havanın içinde mevcut olan düşük sıcaklıktaki ısı enerjisini emen, sonrasında bu ısı enerjisinin sıcaklığını yükselterek ısıtılması istenen iç ortama taşıyan ve sadece bu taşıma işlemi için elektrik kullanan ısıtma cihazıdır. Yani elektrik ortamı ısıtmak için kullanılmaz, dışarıdaki ısıyı emmek ve içeriye taşımak için kullanılır. Elde edilen ısının iç ortamda dağıtılması işlemi ise en kolay su kullanılarak yapılır.…
Read MoreKombiler hakkında merak edilenler
Kombiler hakkında merak edilenler 1) Kombim petekleri ısıtmıyor, nedeni ne olabilir? Tesisatta hava olabilir bu durumda radyatörlerden hava alınması sorunu çözer. Sirkülasyon problemi olabilir, boru tesisatı doğru yapılmamış olabilir bu durumda özellikle kombiye yakın radyatörler çok ısınır, uzak olanlara sıcak su gitmeyeceğinden az ısınma olur, bu durumda bir ısıtma tesisatçısının sorunu çözmesi gerekir. Mutlaka tesisat yapıldıktan sonra radyatörlerin ayar musluklarından debi ayarı yapılmalıdır. 2) Kombim çok sık devreye giriyor, ne yapabilirim? Bunu kombinin üzerindeki alev ışığının yanıp yanmadığını kontrol ederek anlayabilirsiniz. Sürekli yanıp sönen ışık buna işaret eder. Kombide sirkülasyon…
Read MoreKombili evlerde doğal gaz tasarrufu
Kombili evlerde doğal gaz tasarrufu 1) Kombili evlerde doğalgaz tasarrufu için nelere dikkat etmeli? Doğalgaz tasarrufu yapmak için öncelikli kriter binanın ısı kaybının az olmasıdır. Isı kaybını önlemenin yöntemi ise iyi izolasyondur. Yüksek verimli bir cihaz almak ve önce yalıtım yaptırmak en ideal koşuldur. Yoğuşmalı cihazları kullanmak konvansiyonel cihazlara göre daha fazla yakıt tasarrufu yapılmasını sağlar. Bu durumda cihazı düşük sıcaklıklarla işletmek cihaz verimini yükseltecektir. Diğer önemli bir etken termostat kullanımıdır. Termostat kullanımı yalnızca gereken kadar enerji üretimini sağlar. Oda termostatı kullanımı ayarlanan oda sıcaklığına yaklaşıldığında cihazın kapasitesini kısarak modülasyon…
Read MoreKombi seçimi
Kombi nasıl seçilir 1) Evimize uygun kombiyi nasıl seçeriz? ✓ Evin ısı kaybının hesaplanıp buna uygun olarak mahale odaya uygun radyatörlerin yerleştirilmiş olması en ideal şarttır.Isı kaybı evin izolasyonu, yönü, duvar malzemesi yüksekliği vb. kriterlere göre değişir. ✓ Düşük sıcaklığa göre radyatör seçimi yapıldı ise ki bu daha fazla radyatör yüzeyi demektir, yoğuşmalı kombiler rahatlıkla seçilebilir. Radyatörlerin seçimi yapılırken yayacağı ısının içinden geçen suyun sıcaklığına bağlı olacağı unutulmamalıdır. ✓ Evin ısı kaybı ısıtma cihazını seçerken önemli bir kriterdir fakat kombi kapasiteleri sıcak kullanım suyu kapasitesine göredir. Örnek vermek gerekir ise…
Read MoreKombi Kullanırken Dikkat Edilecekler
Kombi Kullanırken Dikkat Edilecekler 1) Kombilerde su seviyesini nasıl kontrol edebiliriz? Cihaz üzerinde bulunan manometre üzerinden basınç okunabilir. Analog manometre olmayan cihazlarda cihaz menüsü içinden basınç seçilerek anlık basınç okunabilir. Soğuk tesisatta minimum 1bar fakat optimum basınç 1-1,5 bar aralığında olmalı. Geniş dairelerde(su hacmi fazla olan tesisatlarda) basıncı fazla yükseltmemekte fayda var çünkü basınç yükseldikçe kullanılabilir genleşme tankı hacmi, küçülür.Kombi çalıştığında ısındıkça basınç artacaktır. Maks. çalışma basıncı 3 bar’dır. Su basıncı 3bar’ın üzerine çıktığında cihaz44ın emniyet ventili açarak fazla suyu tahliye eder. Basınç sabit kalmıyorsa genleşme tankı ya da tesisatta…
Read More187 Doğal gaz arızası görülürse
BORU HASARI/BÖLGE REGÜLATÖRÜ-MÜŞTERİ İSTASYONUNDA BİR HASAR GÖRDÜĞÜNÜZDE NE YAPMALISINIZ? Doğalgaz oluşabilecek doğalgaz kaçaklarına karşı daha kolay hissedilebilmesi için çürük sarımsak kokusunu andıran bir koku maddesiyle kokulandırılmıştır. Böyle bir koku hissedildiğinde vatandaşların paniğe kapılmayıp derhal 187 Doğalgaz Acil Hattını aramaları gerekir. Ekipler gelene kadar ev içerisinde doğalgaz kullanılmasını engelleyecek şekilde tüm vanaların kapatılması, pencerelerin açılması, emniyet açısından alınması gereken ilk önlemlerdir. En kısa zamanda eve ulaşacak olan ekiplerimiz gerekli müdahaleyi yaparak sorunu çok seri bir şekilde çözeceklerdir. 187 Doğalgaz Acil hattı doğalgaz ile ilgili, acil olarak cevap verilmesi gereken daire içinde…
Read More187 Karbonmonoksit zehirlenmesi
BACA GAZI (KARBONMONOKSİT) ZEHİRLENMESİ DURUMUNDA NE YAPMALISINIZ? Doğalgaz oluşabilecek doğalgaz kaçaklarına karşı daha kolay hissedilebilmesi için çürük sarımsak kokusunu andıran bir koku maddesiyle kokulandırılmıştır. Böyle bir koku hissedildiğinde vatandaşların paniğe kapılmayıp derhal 187 Doğalgaz Acil Hattını aramaları gerekir. Ekipler gelene kadar ev içerisinde doğalgaz kullanılmasını engelleyecek şekilde tüm vanaların kapatılması, pencerelerin açılması, emniyet açısından alınması gereken ilk önlemlerdir. En kısa zamanda eve ulaşacak olan ekiplerimiz gerekli müdahaleyi yaparak sorunu çok seri bir şekilde çözeceklerdir. 187 Doğalgaz Acil hattı doğalgaz ile ilgili, acil olarak cevap verilmesi gereken daire içinde koku, gaz…
Read More